Wednesday, December 5, 2007

Apakah pro dan kontra membuat kandang atas tanah?
Mungkin ramai yang terfikir kandang jenis manakah yang harus dibuat samada berpangkin ataupun cara biasa kandang setinggi 6 kaki? .

Tapi apabila melihat kandang atas tanah yang di reka seperti kandang di Australia di kandang sahabat saya Si Amir (Buani Farm) di Kajang mmg menarik minat saya semasa membuat lawatan kerja di farm beliau.(Lihat di atas)

Kandang di Australia, kebanyakannya dibuat di atas tanah sahaja begitu juga di Indonesia. Jadi tidak ada masalah kalau hendak buat bagaimana pun,terpulang pd kemampuan modal.Bagi kandang yang biasa kita lihat di Malaysia jarak 6 kaki daripada bawah kandang sebegini adalah memudahkan pembersihan sisa tinja dan air kencing di bawahnya dan antara fakta ya lain adalah mengelakkan gas ammonia yang busuk naik ke atas dan menjejaskan kesihatan kambing. Dan juga mungkin keadaan cuaca negara kita yg hujan dan panas.Namun begitu sekarang kita sudah mempunyai beberapa jenis bahan probiotik yang dicampurkan ke dalam bahan makanan bagi mengelakkan perkara ini berlaku. Jadi ini sudah tidak jadi persoalan besar.
Idea kandang kambing atas tanah mmg dpt menjimatkan kos permulaan seseorg yg baru menceburi bidang penternakan ini.Kos yg perlu diambil kira adalah daripada harga kayu yg mahal serta upahnya lagi.Ingat kita nk jual kambing dan bukan kandang nya..
Kandang Amir ni telah 1 thn di buka.Kadar kematian yg rendah di kandang nya dan bukan kerana sebab masalah kandang..(Stress-Baru sampai).Lapisan paling dalam adalah Tar,pasir dan atas pasir pula di letakkan kapor supaya kuman mati.Bagus kajian mereka.
Kandang Amir ini akan di jadikan rujukan untuk kandang saya di Alor Gajah Melaka kelak.
Insya'Allah
(Terima Kasih atas kesudian saudara Amir berkongsi cerita)

No comments: